Wielu z nas uważa sernik za typowo polski deser. Tymczasem sernik jest popularny nie tylko w naszym kraju. Jego historia zaczyna się w starożytnej Grecji. Wówczas sernik był uważany za rarytas zarezerwowany dla olimpijczyków, którzy po odbytych zawodach i zwycięstwie zasługiwali na posiłek obfitujący w białko i aminokwasy. Był on idealnym posiłkiem regeneracyjnym. Ciasto to w greckiej kulturze pełniło również ważną funkcję, gdyż było antycznym tortem weselnym. Podawany na przyjęciach weselnych miał symbolizować płodność i zdrowie. Prawdopodobnie z tej tradycji wywodzi się zwyczaj serwowania tortu na przyjęciach weselnych.
Sernik znany był również w Rzymie. Pisał o nim Katon Starszy, a wzmianki na jego temat można znaleźć w dziele "De Re Rustica". Według zamieszczonego tam opisu na starożytny sernik składały się dwa kilogramy pokruszonego w moździerzu sera, funt pszennego chleba i jedno jajko. Uformowany z tych składników placek pieczony w glinianym naczyniu, podawany był podczas obrzędów religijnych. Nosił nazwę libium.
Do Polski ciasto to sprowadził Jan III Sobieski, wracając z odsieczy wiedeńskiej. Stąd jedna z najpopularniejszych wersji określana jest mianem sernika wiedeńskiego. Obecnie znanych jest około tysiąca jego odmian, wśród nich wersja krakowska i nowojorska.
Co dajetak pyszny efekt?
Dobrej jakości biały ser, jajka, masło i cukier stanowią podstawę. Do tego dochodzą wybrane dodatki. Sernik może mieć spód z ciasta kruchego lub herbatników, zawierać bakalie, być w polewie czekoladowej lub z lukrem. Można do niego dodać mak, czekoladę, a nawet chałwę. Latem natomiast idealny jest na zimno, z owocami sezonowymi i galaretką. Znane jest ponad tysiąc odmian lubianego na całym świecie deseru.
Charakteryzuje się wyrośniętą, puszystą masą serową ze zmielonego twarogu, z utartym masłem i żółtkami. Pieczony jest do zrumienienia się wierzchu, a po upieczeniu posypujemy go cukrem pudrem.
Można go zrobić w wersji waniliowej lub pomarańczowej czy cytrynowej (dodając wanilię lub skórkę z pomarańczy czy cytryny).
Sernik taki może długo stać, ale jego smak i zapach na to nie pozwoli.
Składniki:
250 g miękkiego masła
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
6 jajek
1 opakowanie cukru wanilinowego
150 ml śmietanki 36%
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposob przygotowania:
Miękkie masło ubić na puszysto, stopniowo dodawać po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas dokładnie ubijając składniki.
Zmniejszyć obroty miksera do średnich, dodać zmielony ser i połączyć. Dodawać po kolei: cukier wanilinowy, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną cały czas miksując składniki na jednolitą masę. Na koniec wymieszać delikatnie i dokładnie z ubitymi na sztywno białkami.
Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm. Posmarować ją masłem i wysypać bułką tartą lub mielonymi migdałami lub dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Jeśli lubiany jest sernik ze spodem kruchym delikatnym i smacznym może skorzystać z przepisu:
2 szklanki mąki
3/4 kostki masła
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Najpierw mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz masło siekamy drobniej najlepiej dłuższym nożem, dodać jajko i zagniatać. Tego ciasta nie musicie chować do lodówki, wystarczy go rozwałkować i gotowe do włożenia do wcześniej przygotowanej tortownicy jak wyżej opisane.
Masę serową wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 60 minut. Ostudzony można posypać cukrem pudrem. Można zrobić także polewę czekoladową.
A wy jaki lubicie?
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.