reklama

Jakie słodkości zjemy w święta tradycyjne czy nowoczesne. Na którym miejscu sernik? [ZDJĘCIE]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Jakie słodkości zjemy w święta tradycyjne czy nowoczesne. Na którym miejscu sernik? [ZDJĘCIE] - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

AktualnościŚwięta bez tradycyjnego sernika? Nie ma takiej opcji, tradycyjny sernik to przede wszystkim mnóstwo kremowego twarogu.
reklama

Tradycyjne, polskie wypieki jak  sernik, cieszą się niesłabnącą popularnością. Sernik tradycyjny pieczony jest z kilku podstawowych produktów i jego wykonanie nie jest zbyt skomplikowane.

 Wielu z nas uważa sernik za typowo polski deser. Tymczasem sernik jest popularny nie tylko w naszym kraju. Jego historia zaczyna się w starożytnej Grecji. Wówczas sernik był uważany za rarytas zarezerwowany dla olimpijczyków, którzy po odbytych zawodach i zwycięstwie zasługiwali na posiłek obfitujący w białko i aminokwasy. Był on idealnym posiłkiem regeneracyjnym. Ciasto to w greckiej kulturze pełniło również ważną funkcję, gdyż było antycznym tortem weselnym. Podawany na przyjęciach weselnych miał symbolizować płodność i zdrowie. Prawdopodobnie z tej tradycji wywodzi się zwyczaj serwowania tortu na przyjęciach weselnych.

Sernik znany był również w Rzymie. Pisał o nim Katon Starszy, a wzmianki na jego temat można znaleźć w dziele "De Re Rustica". Według zamieszczonego tam opisu na starożytny sernik składały się dwa kilogramy pokruszonego w moździerzu sera, funt pszennego chleba i jedno jajko. Uformowany z tych składników placek pieczony w glinianym naczyniu, podawany był podczas obrzędów religijnych. Nosił nazwę libium.

reklama

Do Polski ciasto to sprowadził Jan III Sobieski, wracając z odsieczy wiedeńskiej. Stąd jedna z najpopularniejszych wersji określana jest mianem sernika wiedeńskiego. Obecnie znanych jest około tysiąca jego odmian, wśród nich wersja krakowska i nowojorska.

Co dajetak pyszny efekt?

Dobrej jakości biały ser, jajka, masło i cukier  stanowią podstawę. Do tego dochodzą wybrane dodatki. Sernik może mieć spód z ciasta kruchego lub herbatników, zawierać bakalie, być w polewie czekoladowej lub z lukrem. Można do niego dodać mak, czekoladę, a nawet chałwę. Latem natomiast idealny jest na zimno, z owocami sezonowymi i galaretką. Znane jest ponad tysiąc odmian  lubianego  na całym świecie deseru.

 Charakteryzuje się wyrośniętą, puszystą masą serową ze zmielonego twarogu, z utartym masłem i żółtkami. Pieczony jest do zrumienienia się wierzchu, a po upieczeniu posypujemy go cukrem pudrem.

reklama

Można go zrobić w wersji waniliowej lub pomarańczowej czy cytrynowej (dodając wanilię lub skórkę z pomarańczy czy cytryny).

Sernik taki może długo stać, ale jego smak i zapach na to nie pozwoli.

Składniki:

1 kg zmielonego twarogu

250 g miękkiego masła

1 i 1/3 szklanki cukru pudru

6 jajek

1 opakowanie cukru wanilinowego

150 ml śmietanki 36%

4 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposob przygotowania:

Miękkie masło ubić na puszysto, stopniowo dodawać po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas dokładnie ubijając składniki.

Zmniejszyć obroty miksera do średnich, dodać zmielony ser i połączyć. Dodawać po kolei: cukier wanilinowy, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną cały czas miksując składniki na jednolitą masę. Na koniec wymieszać delikatnie i dokładnie z ubitymi na sztywno białkami.

reklama

Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm. Posmarować ją masłem i wysypać bułką tartą lub mielonymi migdałami lub dno wyłożyć papierem do pieczenia.

Jeśli lubiany jest sernik ze spodem kruchym delikatnym i smacznym może skorzystać z przepisu:

2 szklanki mąki

3/4 kostki masła

1 jajko

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cukru z wanilią

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Najpierw mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz masło siekamy drobniej najlepiej dłuższym nożem, dodać jajko i zagniatać. Tego ciasta nie musicie chować do lodówki, wystarczy go rozwałkować i gotowe do włożenia do wcześniej przygotowanej tortownicy jak wyżej opisane.

Masę serową wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 60 minut. Ostudzony można posypać cukrem pudrem. Można zrobić także polewę czekoladową.

reklama

A wy jaki lubicie?

reklama
reklama
Artykuł pochodzi z portalu korso.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama