Tegoroczna edycja Ekogali odbywała się w Hali na Podpromiu w Rzeszowie. Targi obfitowały w wiele atrakcji, w tym: konkursy, pokazy, seminaria, wykłady, a nawet minirecital „Na świąteczną nutę”, w wykonaniu rzeszowskich przedszkolaków.
Konkurs w którym brały udział uczenice z mieleckiej szkoły, kierowany był do młodych adeptów sztuki kulinarnej. W konkursie wzięli udział uczniowie szkół średnich z Polski, Słowacji i Ukrainy. Z Mielca brały udział uczennice klasy 4DGg z ZST, Patrycja Wiącek i Aleksandra Zielińska. Uczennice podczas konkursu miały za zadanie przygotować w określonym czasie 90 minut w liczbie 8 porcji dania głównego i 8 porcji deseru talerzowego następujących potraw. Widowisko wyglądało niczym turniej kulinarny w telewizji.
Danie zasadnicze składało się z polędwiczki wieprzowej z obowiązkowym wykorzystaniem sosu demi glass Nestle, borowików oraz dowolnych mrożonych warzyw Oerlemans
Deser talerzowy był z wykorzystaniem dowolnej czekolady, świeżych owoców tropikalnych, anyżu
Potrawę konkursową należało przygotować zastosowaniem technik zachowujących wysoką wartość odżywczą produktów, (np.: sous vide, gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w pergaminie, grillowanie)
Konkursowe danie zasadnicze było złożone z takich elementów jak: składnik główny, składnik skrobiowy, składnik witaminowy, dowolnie sos, elementy dekoracyjne (garni) przygotowane tylko i wyłącznie podczas konkursu
-czytamy na Facebook ZST
Uczennice zostały wyróżnione, otrzymały nagrody rzeczowe oraz dyplomy i mnóstwo pochwał. Jak widać, na zdjęciach dania musiały być pyszne i cieszyły nie tylko kubki smakowe, ale również oczy.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.