Hamburger to typowe danie typu fast food, kanapka z kotletem z mięsa wołowego. Porcja mięsa mielonego uformowana jest w płaski, okrągły placek, następnie usmażona lub upieczona bez panierki na ruszcie. Gotowy kotlet bywa zwykle umieszczany między dwoma kawałkami lekko przypieczonej, poprzecznie przeciętej bułki (co pozwala go jeść trzymając w dłoni, bez pomocy sztućców), oraz ugarnirowany dodatkami takimi jak sałata, pomidor, ketchup, majonez, ogórek konserwowy. W języku polskim słowo „hamburger” oznaczać może także sam, niepanierowany kotlet z mięsa mielonego.
Hamburgera wymyślił w 1904 roku garncarz Fletcher Davis. Podejmował się on gotowania podczas wystaw garncarskich, a także prowadził bar w Teksasie. Zaproponował on swoim gościom mielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem.
Żeby zjeść dobrego burgera, nie trzeba ani mieszkać w dużym, pełnym food trucków mieście, ani stać w kolejce do modnej burgerowni. Pysznego i zdrowego burgera można przyrządzić w domu. Wołowinę polecamy w domowych eksperymentach zastąpić kostką panierowanego dorsza lub kotletem z czerwonej fasoli.
Smak hamburgera w dużej mierze zależy od rodzaju mięsa, najlepsze do przygotowania tego rodzaju dania będzie grubo mielona karkówka, rumsztyk lub antrykot. Mięso powinno być zimne – wówczas łatwiej formować kotlety – i solidnie doprawione solą i pieprzem. Kotlety powinny być nieco większe niż bułka, ponieważ w trakcie obróbki termicznej skurczą się. Mięso pozostanie soczyste, jeśli zamiast smażenia zostanie zgrillowane.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.