Święto Chleba to ciesząca się szerokim zainteresowaniem impreza, w trakcie której można zobaczyć, jak wyglądało młócenie zboża cepami, odsiewanie, czyli czyszczenie zboża po omłotach, mielenie zboża w żarnach, a także skosztować tradycyjnego chleba ze smalcem i ogórkiem. Dodatkowymi atrakcjami przygotowanymi dzisiaj dla uczestników imprezy były między innymi rodzinne warsztaty pieczenia proziaków, zapiekańców i bułeczek drożdżowych, a potem ich degustacja.
Wydarzenie to powstało z myślą o edukacji, ale też praktycznej nauce dawnych zawodów, która również uczy szacunku do chleba.
Dziś mamy go w zasięgu ręki i to w nadmiarze. Kiedyś ciężko na niego pracowano. Dawne pokolenia szanowały każdy okruszek chleba
– zauważają organizatorzy wydarzenia.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.