reklama

Tradycje polskie podczas świąt Bożego Narodzenia. Co zobaczymy na świątecznych stołach we Francji, tradycje [ZDJĘCIE]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: pixabay

Tradycje polskie podczas świąt Bożego Narodzenia.  Co zobaczymy na świątecznych stołach we Francji, tradycje [ZDJĘCIE] - Zdjęcie główne

Francja i tradycje świąteczne. | foto pixabay

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

AktualnościTradycje Bożego Narodzenia w Polsce są niezwykle bogate i pełne symboliki. Łączą w sobie elementy religijne, rodzinne i kulturowe.
reklama

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu Polaków czas pełen radości i rodzinnych spotkań. Zwyczaje bożonarodzeniowe w Polsce cały czas są kultywowane i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jest to nie tylko kwestia wiary, ale również element polskiej kultury.

Tradycje związane ze Świętem Bożego Narodzenia to przede wszystkim ubieranie choinki, sianko pod obrusem, oczekiwanie na pierwszą gwiazdkę,  łamanie się opłatkiem, przygotowanie 12 potraw wigilijnych czy pozostawienie wolnego miejsca przy stole, wspolne śpiewanie kolęd. Związane są z jednym z najważniejszych chrześcijańskim świętem, to także prastare obrzędy słowiańskie i rzymskie.

reklama

Ciekawym zwyczajem bożonarodzeniowym w Polsce jest pozostawienie pustego miejsca przy stole dla niespodziewanego gościa. W wigilijny wieczór nikt nie powinien być głodny i samotny, czego symbolem jest właśnie puste miejsce z gotowym nakryciem. Tradycja ta nawiązuje do biblijnej wędrówki Marii i Józefa z małym Jezusem, przed którymi wszyscy zamykali drzwi, gdy szukali oni schronienia. 

Jednym z bardziej znanych polskich zwyczajów bożonarodzeniowych jest składanie sobie życzeń i łamanie się opłatkiem podczas wieczerzy wigilijnej. Co ciekawe, zwyczaj ten obchodzony jest także w innych krajach, m.in. w Czechach, na Litwie, Słowacji czy we Włoszech. Tradycja nawiązuje do ewangelicznego dzielenia się przez Jezusa chlebem wraz z jego uczniami. 

reklama

W wieczór wigilijny wyczekujemy pierwszej gwiazdki będącej symbolem Gwiazdy Betlejemskiej, która wskazywała Trzem Królom drogę do nowonarodzonego Jezusa. Zgodnie z tradycją dopiero po pojawieniu się na niebie pierwszej gwiazdy możemy zasiąść do wigilijnej kolacji, a następnie otworzyć prezenty. Ujrzenie gwiazdy nie zawsze jest jednak możliwe, jej wyczekiwanie ma głównie znaczenie symboliczne i stanowi atrakcję dla najmłodszych.

Polskie zwyczaje bożonarodzeniowe wciąż są kultywowane, chociaż często w nieco innej formie niż wiele lat temu. Dla dużej części Polaków mieszkających na co dzień za granicą ważne jest, by dbać o te zwyczaje i przekazywać je swoim dzieciom. Choć zorganizowanie tradycyjnych polskich świąt w innym kraju wydaje się trudne, to jednak nie jest niemożliwe. Wprowadzenie polskich akcentów, takich jak wigilijne potrawy czy wspólne śpiewanie kolęd, może być wspaniałym sposobem na wspólne celebrowanie Bożego Narodzenia.

reklama

We Francji ze świętami Bożego Narodzenia związane są liczne tradycje, róznią się one jednak w zależności od regionu. Wostatnich latach coraz mniej osób uczestniczy w uroczystościach religijnych, ale Francuzi nadal kultywują tradycje i zwyczaje świąteczne, szczególnie kulinarne.

Francuzi tak jak w Polsce dekorują choinkę i ustawiają szopkę składającą się z małych glinianych figurek zwanych "santon".

W Boże Narodzenie Francuzi spotykają się w gronie rodzinnym na uroczystym obiedzie. Najpopularniejszym daniem na świątecznym stole jest indyk z kasztanami. Do głównych potraw świątecznych zalicza się także wędzonego łososia, kawior oraz słynny pasztet "foie gras" wykonany z gęsich wątróbek. Na północy kraju popularne są także ostrygi i ślimaki. Na koniec obiadu serwowana jest tak zwana "buche" - czyli czekoladowe ciasto lub deser lodowy w kształcie polana drzewa.

reklama

Coś innego niż w Polsce to ślimaki serwowane z masłem pietruszkowo-czosnkowym, to typowo francuska przystawka. Dlatego nie zabraknie jej także na stole wigilijnym.

Nawet francuskie dzieci uwielbiają jeść wędzonego łososia. Niezbędny na Boże Narodzenie, spożywany przez cały rok i używany jako składnik wielu wymyślnych przepisów pojawia się na francuskim stole.

Na południu Francji, szczególnie w Prowansji, podaje się trzynaście deserów - między innymi suszone owoce, ciasta i kasztany. Liczba potraw nawiązuje do Chrystusa i dwunastu apostołów.

26 grudnia większość osób wraca do pracy, ponieważ Francja nie uznaje święta świętego Szczepana. Wyjątkiem jest region Alzacji, gdzie drugi dzień świąt jest wolnym dniem od pracy.

Jak powiedzenie "co kraj to obyczaj" jest prawdziwe.

reklama
reklama
Artykuł pochodzi z portalu korso.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

MieleCiTY.pl | codziennie nowe informacje Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama